След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове

...
След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове
Коментари Харесай

Как се строи у нас?

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 94
Има ли здания, които могат да устоят при подобен мощен трус?

" Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, употребяваме други скали. Както и да е проектирана една постройка, постоянно може да се случи влияние, което да надвиши плановото натоварване. Тогава може да се стигне до опустошение ", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на " България заран ".

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички стадии. " Архитектът планува строителна структура на постройката. Задачата на инженер-конструктора е да обезпечи стоенето на постройката. Понякога се постановат промени. Работи се със строги наставления, няма място за произволи ", изясни гостът. 

По отношение на качественото осъществяване на създадения план, също има механизми за надзор. " Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не по този начин интензивно, както го постанова действителността. В Япония това осъвременяване е доста по-интензивно ", сподели още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното планиране при строителството на новите здания може да обезпечи оптималната отбрана при бедствия.

" Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е постройката, върху каква основа, също и грамотно планиране и качествено осъществяване. Панелните здания са друга система за строителство. През 2021 година приключи огромен план с бенефициент Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи, в който беше създаден проект за ръководство на риска при бедствия ", сподели проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните здания са свързани с това, че хората без да пита вършат преустройства, като изтребване на носещи стени, греди, т.е. своеволно се намесват и трансформират градивни детайли.

" Това е рисково. Би могло да има съществени последствия. Един от методите за надзор е такива преустройства да бъдат неразрешени, в случай че няма мнение на инженер-конструктор. Много се приказва за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с градивно проучване и вероятно да се извърши санирането ", уточни още проф. Кисляков.

Според него проектирането и осъществяването се извършва съгласно наредбите, само че проблематичен остава остарелият сграден фонд, който не е планиран и изпълняван предвид на антисеизмични условия.

" Турция е сеизмичен регион, особено този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са доста рискова конструкция. Това се знае. Проблемите в такива случаи са доста. Наличието на Национална школа там води до съответна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възобновена. Опитваме се да създадем допустимо построяването на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство ", разгласи гостът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР